Trådprofiler
Till 2016 års Trådprofil valdes på årsmötet i Nådendal Leif H. Eriksson, verksamhetsledare NTTF. PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2017-11-15 19:13

Jag har i nästan hela mitt liv jobbat med trådfrågor. Började redan med mitt examensarbete på KTH. Arbetets rubrik var ”Blankdragning av rostfri med tandemdrag”. Arbetet resulterade i att jag fick min första anställning 1970 på Fagersta Bruk, numera Fagersta Stainless. Jag arbetade på sektionen Tråd inom Stålforskningen.

Under ett par år under första halvan av 70-talet arbetade jag med allmän plastisk bearbetning inom företaget, för att senare mer glida över mot tråd igen. 1976 blev jag chef för trådvalsverket, som vid den tiden huvudsakligen valsade kolstål, men andelen rostfritt ökade. Under min sista tid började ombyggnaden av valsverket från det gamla 50-talsverket till det som nu är en modern kontisträcka. Jag hann dock inte vara med om att se etapp 1 i drift då jag 1982 började på Garphyttan.

På Garphyttan var jag ansvarig för Kvalitet-och utveckling, vilket bland annat innebar mycket kontakter med kunder och slutförbrukarna inom bilindustrin. 1995 blev jag projektledare för projektering av en fabrik för tillverkning av oljehärdad ventilfjädertråd i Nordamerika. Projektet resulterade att jag flyttade till South Bend, IN, USA 1996 med uppgift att bygga, starta upp och driva verksamheten. Det innebar att jag stannade sju år och under den tiden byggde vi ut fabriken en gång för en 50-procentig produktionsökning. Åter i Garphyttan 2003 blev jag Affärsområdeschef för SWP, specialtrådsprodukter, rostfri rundtråd och plattvalsad tråd, både rostfritt och kolstål.

Vid en omorganisation 2006 blev jag globalt kommersiellt ansvarig för oljehärdade produkter. Vid den tiden hade Garphyttan tre fabriker i Sverige, USA och Kina. Min uppgift var att samordna försäljningen så att fabrikerna utnyttjades optimalt. Jag var också ansvarig för det globala inköpet av valstråd. Dessa uppgifter hade jag till min pensionering 2010. Under 2008 kom ett extra arbete in i mina uppgifter. Garphyttan var till salu och min uppgift var att svara för mycket av de tekniska uppgifterna, som potentiella köpare behövde. Resultat blev som bekant att japanska Suzuki Metal köpte Garphyttan. Jag fick vara med om den inledande delen av transformeringen till ett japanägt företag. Mycket intressant!

Efter pensioneringen dök en ny möjlighet upp att fortsätta inom trådvärlden. Jag fick en förfrågan om att bli verksamhetsledare för NTTF. Jag tackade ja, vilket jag inte har ångrat. Jag har haft sex mycket intressanta år med kollegorna i NTTF och kröner nu detta med att bli framröstad som Årets Trådprofil. Det är en stor ära och jag tackar alla som röstat på mig.

Jag är gift med Maud sedan många år och vi har två vuxna söner, som i sin tur har vardera två barn. Vi bor  Örebro och har ett ”andra hem” på Sturkö i Blekinges vackra östra skärgård. Där tillbringar vi mer och mer tid. Förmodligen kommer tiden där att öka ytterligare när jag nu slutar mitt engagemang i NTTF. I övrigt tycker vi om att resa för att se både nya platser och återvända dit vi tycker om. Det senare gäller i första hand Spanien och USA.

Leif H. Eriksson

 


Senast uppdaterad 2017-11-15 19:26
 
Till 2014 års Trådprofil valdes på årsmötet i Linköping David Thureborn, chef för R & D på Suzuki PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-12-01 20:06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David är Bergsingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har de senaste 20 åren varit verksam på Suzuki Garphyttan AB. Han började som processutvecklare och har sedan gått via chef för produktutveckling, första linjens chef i produktionen, chef för kvalitet och utveckling, globalt marknadsansvar till nuvarande position där han ansvarar för global R & D samt prisförhandlingar med valstrådleverantörer.

Sedan ett år tillbaka är David även ordförande i styrelsen för Jernkontorets Teknik-område 33 vars mål är att stärka konkurrens-kraften inom svensk trådindustri genom gemensam forskning, utveckling och erfarenhetsutbyte. Intresset för stålindustri och möjligheten att forma och utveckla en liten del av den vidare i tid och rum tillsammans med andra engagerade och entusiastiska medarbetare är drivkraften för David. Det gäller teknisk utveckling lika väl som att göra affärer och utveckla relationer med kunder och leverantörer.

På frågan om vad han är extra nöjd med hittills under sin tid i trådbranschen svarar han: – ”Det är fördelarna inom miljö, produktionskostnad, kapacitet, produktivitet och kvalitet som vi tillsammans åstadkom genom ett projekt i Gaphyttan. Blypatentering och efterföljande betning ersattes med en alternativ värmebehandlingsprocess och integrerad ytbeläggning för huvudflödet i produktionen. Den omställningen gjordes för snart 15 år sedan och det finns stor potential att utveckla den ytterligare.”

David bor i Garphyttan tillsammans med hustrun Ann-Kristin och dottern Linn. Två söner har flyttat hemifrån för studier, Emil till Göteborg och Oscar till Luleå. På fritiden tar han en skid- eller joggingtur i spåren runt Garphyttan. Allra helst fiskar David lax i Norge tillsammans med sönerna och ibland händer det att han tar en runda på golfbanan.

Senast uppdaterad 2017-03-09 11:51
 
Vår årliga utmärkelse – NTTFs Trådprofil PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:49

År 2006 instiftade NTTF ett nytt pris som inte handlar om pengar utan om ära. Priset ska utdelas vid årsmötet i samband med årsmötesmiddagen till årets profil inom nordisk tråddragning. Pristagaren ska utses av deltagarna vid årsmötena genom sluten omröstning. Priset delades ut första gången vid årsmötet i Vejle, Danmark, då Gunnar Junkes utsågs till 2006 års trådprofil. Vid årsmötet på Sundbyholms Slott utsågs Per Enghag till 2007 års trådprofil. Vid årsmötet i Varberg utsågs Carl-Gustaf Carlborg till 2008 års trådprofil. Till 2009 års trådprofil valdes på årsmötet i Salo, Finland, Antero Järvinen. Till 2010 års trådprofil valdes på årsmötet i Sandviken, Jonas Ericsson, Swedwire AB. Vid årsmötet i Sundsvall valdes Conny Knutsson, FNsteel Hjulsbro, till 2011 års trådprofil. 2012 valdes Peter Gillström till årets trådprofil vid årsmötet i Hagen, Tyskland. 2013 i Värnamo valdes Maud Asp till årets trådprofil. Till 2014 års Trådprofil valdes på årsmötet i Linköping David Thureborn, chef för R&D på Suzuki Garphyttan AB.  Vid årsmötet i ED valdes Mikael Olsson, Högskolan Dalarna till 2015 års Trådprofil. Till 2016 års Trådprofil valdes Leif H. Eriksson, NTTF.

Senast uppdaterad 2017-03-09 11:54
 
Till 2013 års Trådprofil valdes vid årsmötet i Värnamo Maud Asp, Hörle Wire AB PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:47

Maud Asp har i stort sett hela sitt yrkesliv, varit verksam på Hörle Wire AB.

Efter några år på företaget kom hon in på avdelningen för materialprovning som kvalitetstekniker, där hon var involverad med att bygga upp dåvarande kvalitets system ISO 9000 både i Hörle och i den dåvarande fabriken i Gunnebo, samt att utrusta laboratoriet.

Ett annat projekt som hon arbetade med, var när Hörle Wire förvärvade en fabrik i Slovakien, med tillhörande varmförzinkningsanläggning.

Hörle Wire flyttade ner el-förzinkningsanläggning med tillhörande våtdragmaskiner och dess kunder till Slovakien. Maud var då involverad med att utveckla processerna, materialteknik och kundkrav för att få igång produktionen.

Idag är hon ansvarig för laboratoriet och skivverkstaden samt teknisk support till produktion, inköp, kvalitet och framförallt till marknadsavdelningen vid introduktion av nya produkter i både Norden och Centraleuropa.

Drivet kommer från att hon alltid har varit och fortfarande är vetgirig och har ett stort intresse för stål, material och processer.

Maud har gått den långa och roliga vägen till kunskap, där Hörle Wire hela tiden har bistått med olika utbildningar både internt och externt inom material, process, produktionsteknik och ledarskap.

Maud Asp bor i ett hus Värnamo med sin man Peter och har två utflugna söner.

På fritiden ägnar hon mig åt sin familj och tycker väldigt mycket om att resa, träffa nya människor och miljöer. När Maud kopplar av läser hon böcker, vilket hon gör gärna och mycket.

 
Till 2012 års Trådprofil valdes vid årsmötet i Hagen, Tyskland, Peter Gillström PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:03

 

Peter Gillström började sin bana inom trådteknik vid Örebro Universitet 2000 med att genomföra magisterexamensarbete inom området borttagning av valstrådsoxid innan dragning. Efter examensarbetet anställdes Peter som industridoktorand vid Gryts Bruk med koppling till Örebro Universitet. Under forskningsarbetet arbetade Peter I nära samarbete med olika tråddragerier inom NTTF, bl.a. Fundia Hjulsbro (numera FNsteel Hjulsbro), Haldex Garphyttan (numera Suzuki Garphyttan), Skyllbergs Industri och Grytgöls Bruk.

År 2002 tilldelades Peter ett resestipendium av NTTF, som användes för att besöka tillverkare av blästringsutrustningar i Italien och Schweiz. I april 2006 avlade Peter Doktorsexamen vid Örebro Universitet med avhandlingen ”Alternatives to Pickling; Preparation of Carbon and Low Alloyed Steel Wire Rod”.

Efter avlagd doktorexamen 2006 anställdes Peter vid forskningsenheten för trådutvecklingen på Sandvik Materials Technology i Sandviken. Där har han arbetat som forskningsingenjör och enhetschef under fyra år. År 2009 tilldelades Peter ett innovationspris inom Sandvik för utvecklingen och implementeringen av ett miljövänligare stål inom finmekanikområdet, Finemac.

Peter har även varit ordförande inom NTTF under åren 2009 till 2011. Augusti 2010 anställdes Peter vidSandvik Heating Technology AB i Hallstahammar som Processutvecklingschef för tråddrageriet. Numera jobbar Peter som teknisk rådgivare för Sandviks dragerier runt om i världen.

Under åren som ordförande i NTTF lade Peter ner stor energi på att hålla en hög nivå på innehållet på årsmöteskonferenserna och brinner för att utveckla Nordisk trådindustri.

Peter bor tillsammans med sin dotter i Örebro där han också är uppväxt. På fritiden är innebandy, slalom och golf något som han trivs att koppla av med.

Senast uppdaterad 2014-04-24 19:33
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2